joi, 23 decembrie 2010

Tu ce-ai fi fost?


Acum 21 de ani, câțiva tineri curajoși au ieșit în stradă să lupte pentru libertate. I-au împușcat! Au murit copii, au murit studenți, au murit adolescenți, au murit îndrăgostiți. Românii și-au câștigat libertatea. Și-au câștigat dreptul să înjure guvernul, să meargă la supermarket, să își facă credite pe care să nu le poată plăti înapoi, să citească tabloide, să cumpere electrocasnice, să îl iubească sau să îl urască pe Băsescu. S-au scurs repede de tot 21 de ani în care viața nu ne-a învățat mai nimic. Suntem exact în punctul de unde am plecat, mai ales că 48% dintre români chiar își doresc să se întoarcă la regimul comunist. Dar puțini au o clipă de răgaz să se gândească ce ar fi fost dacă revoluția din decembrie ‘89 nu s-ar fi întâmplat. Foarte probabil sculer matrițer, gestionar, remaieuză sau în cel mai bun caz ingineră. Desigur ai fi putut fi șoim al patriei, pionier sau secretar de partid. Pe rafturi ar fi suflat vântul, iar cozile s-ar fi încolăcit cu disperare în jurul magazinelor, ca nişte vietăţi hămesite cerând dreptul la viaţă, la încă o zi. Ai fi rămas fără curent după ora 19:00 și ai fi făcut baie cu apă caldă doar o dată pe săptămână. Te-ai fi uitat la televizor doar între 6 și 10 seara, la documentare despre cultura de grâu și porumb. Tu oare ce-ai fi fost?

2 comentarii:

  1. Eu aveam 3 ani atunci. Stiu cum a fost doar din povesti. Sunt curios totusi sa vad statistica aia care spune ca 48% dintre Romani vor inapoi in comunism.

    Pe de alta parte, consultand locurile de munca vacante la ajofm brasov (http://www.ajofm-bv.ro/site/locuri/locuri.htm) vei vedea ca din 29 disponibile, astazi, 23.12.2010, 15 locuri de munca se incadreaza exact in categoria celor enumerate de tine mai sus (de tipul sculer-matriter, lacatus mecanic e.t.c.). Asa ca nu suntem tocmai departe de dezideratul celor 48%.

    RăspundețiȘtergere
  2. eu cred ca suntem mult mai rau decat pe vremea lu nea nicu
    eu aveam un an la revolutie
    dar imi dau seama ca acum e ffoarte greu, char daca gasesti alimente peste tot nu ai cu ce sa le cumperi, nimeni in ziua de azi nu mai are o meserie toti vor munk la birou ca asa e frumos

    RăspundețiȘtergere

Puterea stă în cuvinte!

Cred că fiecare dintre noi are forţa de a schimba ceva. Prietenii, job-ul, ţara în care trăieşte! Sunt necesare doar două lucruri: consecvenţă şi putere de convingere. Am credinţa că noi, tinerii vom reuşi să modernizăm România!